Fabels over inbraakrisico’s

De kans op een inbraak kun je zelf kleiner maken. Lees er de grootste fabels over en leer ervan.

Een inbraak in jouw huis is een flinke inbreuk op het veiligheidsgevoel. Wat moet je weten over de kans op een inbraak en wat zijn fabels? 

De risico’s niet op waarde inschatten vormt een groot gevaar. Inbrekers profiteren van zaken die wij als feiten zien, maar wat eigenlijk fabels zijn. Door het goed te weten, kun je ook beter actie ondernemen.

Inbrekers richten zich op de betere wijken?

Dat is een fabel. Juist in achterstandswijken wordt vaker ingebroken. Voor je gevoel is het misschien geen logische keuze, maar toch is het wel te verklaren. In duurdere huizen hebben inbrekers een grotere kans op elektronische inbraakpreventie en waarschijnlijk hebben deze huizen ook betere sloten in de deuren en ramen.

Een extra haakje op de achterdeur schrikt inbrekers af

Voor het veiligheidsgevoel kun je een extra haakje op de buitendeur plaatsen, maar nog beter kun je jouw huis beveiligen met maatregelen die ook van buitenaf herkenbaar zijn. Inbrekers herkennen  SKG goedgekeurde sloten. Ze komen het liefst zo eenvoudig mogelijk binnen. Hierbij richten ze zich op wat ze zien. Laat het vooral zien dat je goed met beveiliging bezig bent.

Een beveiligingscamera in huis is de oplossing

Beveiligingscamera’s die je bij het detecteren van bewegingen in huis een melding sturen op je telefoon zijn in opkomst. Maar ook hierbij geldt weer dat je dit van buitenaf niet ziet. Als je het doet voor het verkleinen van de kans op een inbraak, kun je beter aan de buitenkant van het huis een camera plaatsen. Desnoods hang je een dummy camera op. Deze zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Een buitenlampje buiten laten branden schrikt af

Natuurlijk heeft een buitenlampje ’s nachts aanlaten effect, maar laat liever een lampje in de woonkamer branden. Laat inbrekers denken dat er mogelijk nog iemand in de woonkamer zit. Het risico hierop is te groot, dus slaan ze jouw huis wel over. Met de energiezuinige ledlampen blijven de kosten beperkt tot een paar euro per jaar.

Een inbraak wordt goed voorbereid

Vaak komt een inbraak voort uit een gelegenheid. Ze zien hun kans schoon, omdat ze bijvoorbeeld toevallig een gelegenheid zien die ze niet aan zich voorbij kunnen laten gaan. In de keuken staat bijvoorbeeld nog een raam open. Door goed op te letten kun je een inbraak vaak al voorkomen.

In de nacht slaan de inbrekers toe

Nee, dat klopt niet. Slechts 13 procent van de woninginbraken gebeurt in de nacht. Meer dan 60 procent van de gevallen gebeurt in de middag of de avonduren. Dus sluit ramen en deuren ook goed als je even met het hondje een rondje loopt of even naar de buurvrouw gaat.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.