Btw-aangifte - Doe het op tijd!

De btw-aangifte moet op tijd gebeuren. Een te late aangifte kan een boete opleveren.

Volgens de Belastingdienst dient een kwart van de zzp’ers de btw-aangifte te laat in of ze betalen te laat. Hoe kun je dat voorkomen? 

Het betalen van belasting kun je uitstellen, maar je kunt er niet onderuit. Je maakt de lasten nog hoger door het ongeoorloofd te laat te betalen. Vaak is het ingegeven door een tekort aan tijd. Even gaan zitten voor de btw-aangifte levert jou geen omzet op. Daar komt nog bij dat het geen leuke klus is, zeker niet als je alles nog handmatig moet doen. Toch moet je een boete voorkomen. Je hebt een maand de tijd, dus dat moet toch ruim voldoende zijn?

Hoeveel boete krijg je voor een te late aangifte?

De Belastingdienst heeft er begrip voor dat je het druk hebt. Uit coulance gunnen ze jou een week extra om de aangifte in te dienen en om het verschuldigde bedrag over te boeken. Is de aangifte dan nog steeds niet binnen? Dan kun je een boete van 68 euro krijgen. Stuur de aangifte daarna wel in om nog grotere gevolgen te voorkomen. Ga op deze manier geen strijd aan met de Belastingdienst. Je gaat het namelijk niet winnen.

Zet de data voor de aangifte vast in jouw agenda

De uiterste datum voor de aangifte is niet lastig te onthouden. Na afsluiten van het kwartaal moet je in de daaropvolgende maand de aangifte indienen. Je kunt ook jouw e-mailadres doorgeven aan de Belastingdienst via het ondernemersportaal. Je krijgt dan ieder kwartaal een e-mail om jou erop te wijzen.

Stel de aangifte niet uit

In tijden met flinke spaarrentes kon het uit om de aangifte zo laat mogelijk te doen. In de maand na de kwartaalafsluiting kon je nog mooi rente vangen over het btw-bedrag. De spaarrente is nu bijna nul, dus deze reden valt weg. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en stel het niet uit. Na de aangifte heb je ook gelijk weer inzicht in hoeveel euro’s je echt nog bezit. Je kunt ook tegen fouten in de administratie aan lopen. Door vroeg in de maand te beginnen met de aangifte kun je fouten nog (laten) herstellen.

Werk de administratie het liefst dagelijks bij

Bij het administreren gaat vaak veel tijd verloren door het uitzoeken hoe het precies zit. Vooral bij oudere facturen kan het lastig zijn om het verhaal achter de factuur weer terug te halen. Dit voorkom je door up to date te blijven. Hier zijn ook handige boekhoudprogramma’s voor. Een bijkomend voordeel is dat je altijd ziet hoe je er financieel voor staat.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.