Opstalverzekering - De grootste misverstanden

De opstalverzekering keert toch alleen uit bij brand? Wat zijn andere misverstanden over deze verzekering?

De opstalverzekering doen de meeste Nederlanders nooit een beroep op. Waarom zou je deze verzekering dan moeten hebben? Kun je de verzekering niet gewoon schrappen?

De opstalverzekering is noodzakelijk voor huiseigenaren. Bij schade door bijvoorbeeld brand, blikseminslag of storm keert de verzekeraar de herstelkosten uit. De noodzaak van deze verzekering is bij de meeste huiseigenaren wel duidelijk, maar toch leven er wel een aantal misverstanden over de opstalverzekering die wij willen ophelderen.

Met de opstalverzekering verzeker je het risico van brand

De dekking tegen brand is de belangrijkste reden om deze verzekering af te sluiten, maar het is niet de enige reden. De opstalverzekering keert bijvoorbeeld ook bij storm- en hagelschade uit. Maar vergeet het inbraakrisico niet. Bij een inbraak is de schade aan het huis vaak enorm. Ook kan jouw huis beschadigd raken door een motorrijtuig of door vandalisme. Blikseminslag kun je ook claimen op de opstalverzekering.

Bij schade brengt de verzekeraar geen eigen risico in rekening

Ook als op de polis staat dat de verzekeraar geen eigen risico in rekening brengt, geldt er vaak wel een eigen risico bij stormschade. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar, maar loopt vaak in de honderden euro’s.

De kans op brand is te verwaarlozen

De kans op een uitslaande brand is inderdaad klein, maar toch kan het ook jou gebeuren. De oorzaak kan bijvoorbeeld kortsluiting of een brand bij de buren zijn. Ondanks dat de kans op brand klein is, moet je het risico toch verzekeren. Als het jou wel overkomt, kan de schade gelijk in de honderdduizenden euro’s lopen. Na een brand ben je mogelijk jouw huis kwijt en je hebt nog een hypotheekschuld af te lossen. Daarnaast moet je ook nog vervangende woonruimte betalen. Een flinke schadepost dus.

Ik heb een opstalverzekering, dus ik ben goed verzekerd

Een opstalverzekering moet goed onderhouden worden. Het is geen verzekering die je afsluit en vervolgens niet meer naar om hoeft te kijken. Veel polissen bevatten namelijk een verzekerde bedrag. Deze moet gelijk zijn met de herbouwwaarde van het huis. Door stijgende bouwkosten moet het verzekerd bedrag periodiek herzien worden. Het verzekerde bedrag van vijf jaar geleden is waarschijnlijk nu niet meer voldoende. Door inflatie en gestegen bouwkosten moet het verzekerde bedrag nu hoger liggen.

Glas in de opstalverzekering

Glas kun je meeverzekeren, maar deze dekking zit er niet altijd standaard in. Ramen zijn een kwetsbaar deel van het huis. Het is wel aan te raden om ze mee te verzekeren in de opstalverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.