Geen inkomstenbelasting als zzp'er - Hoe zit dat?

Wist je dat zzp’ers met inkomsten tot ongeveer 30.000 euro geen belasting hoeven betalen. Hoe zit het?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft belastingaangiftes van zzp’ers doorgespit. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 zzp’ers geen belasting betalen. Hoe kan dit? 

Over het inkomen betaal je inkomstenbelasting. De zzp’ers die dat niet doen zijn niet illegaal bezig. Ze verdienen niet zwart en ze drukken ook geen geld achterover. Door belastingvoordelen en aftrekposten blijft er onder de streep geen te betalen belasting over. Dit lijkt erg gunstig, maar de heffing is nul omdat ze niet voldoende inkomsten hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tot 24.000 euro geen inkomstenbelasting betalen

Nederland telde in 2021 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dit waren alleen de zelfstandigen die het ondernemerschap als enige of voornaamste inkomstenbron hadden. Hiervan betaalden een derde deel van de zelfstandigen geen inkomstenbelasting. Dit kwam deels door de kortingen waar ook werknemers van kunnen profiteren, zoals de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. De zzp’ers hebben ook nog extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling (ondanks de naam geldt deze korting ook voor zzp’ers). Ruwweg over de eerste 30.000 euro aan inkomsten betalen zzp’ers geen belasting.

Door het groeiende aantal zzp’ers wordt het probleem groter

Tijdens de crisisjaren is het aantal zzp’ers in Nederland sterk gestegen. Door de extra belastingkortingen voor deze groep moeten andere werkenden juist meer betalen om het tekort op te vangen. De inkomstenbelasting wordt namelijk onder andere ook gedeeltelijk gebruikt voor het bekostigen van de AOW, het nabestaandenpensioen (ANW) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Ook vanuit Europa komt er een waarschuwing over de sterke groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Ze geven aan dat deze groei een bedreiging kan zijn voor de solidariteit in het sociale stelsel.

Zzp’ers zijn niet alleen maar gunstiger uit

Zzp’ers zijn natuurlijk niet alleen maar voordeliger uit. Er is bijvoorbeeld veel meer onzekerheid over het inkomen. Bij het dalen van de inkomsten kan een zelfstandige niet aankloppen bij het UWV. Ook het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is voor zelfstandigen duurder. Ook zitten de meeste zelfstandigen niet in de goede pensioenregelingen waar werknemers vaak wel in zitten. En deze laatste zaken vergeten sommige zzp'ers nog wel eens te regelen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.