Is een jaarrekening verplicht? - Wat zijn de regels?

Bestaat er een verplichting om een jaarrekening op te stellen? Voor bijvoorbeeld zzp’ers niet, maar soms wel.

Een goed onderbouwde boekhouding voeren kom je als ondernemer niet onderuit, maar is het opstellen van een jaarrekening ook verplicht? Wanneer wel en wanneer niet? 

Over het belastingjaar 2021 moet je nu weer aangifte doen bij de Belastingdienst. Je moet dus inzicht krijgen in hoe jouw onderneming gedraaid heeft. Helaas is dit voor veel ondernemers zeer tijdrovend. Toch is het noodzakelijk, maar ook goed voor de ondernemer zelf. Door alles op een rijtje te zetten weet je ook hoe jouw onderneming gepresteerd heeft. En het geeft antwoord op de belangrijkste vraag: “Hoeveel winst heb ik gemaakt?”

Wat houdt een jaarrekening in?

In een jaarrekening wordt financieel inzicht gegeven over een onderneming. Wat er jaarlijks binnenkomt en er uitgaat kun je eenvoudig uitrekenen. Dit lijkt een makkelijke rekensom, maar eenvoudig is het helaas niet. De jaarrekening geeft aan hoe de onderneming gepresteerd heeft en hoe dit resultaat behaald is. De onderneming wordt hierin financieel uitgeplozen. De jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening en de toelichting hierop. Daarnaast tref je ook een jaarverslag aan. Afhankelijk van de soort en de omvang van de onderneming moet een jaarrekening nog meer omvattender zijn.

Is een jaarrekening verplicht?

Dat verschilt per onderneming. Een zzp’er is hiertoe niet verplicht. Bijvoorbeeld bv’s, coöperaties en nv’s moeten wel verplicht een jaarrekening opstellen. Deze moeten ze namelijk deponeren bij de KvK (Kamer van Koophandel). Geïnteresseerden kunnen deze stukken opvragen. Tegen betaling kun je dus van iedere willekeurige bv de jaarrekening opvragen. Voordat je zaken met de ondernemingen gaat doen, kun je eerst de jaarrekening opvragen en inzicht krijgen.

Waartoe zijn zzp’ers verplicht?

Voor zzp’ers geldt de verplichting om minimaal een balans en een verlies- en winstrekening op te stellen. Op de balans staan de bezittingen en de schulden. Onder bezittingen wordt verstaan het bedrijfspand en de inventaris, maar bijvoorbeeld ook de vorderingen. Wat ook wordt gezien als een schuld is het eigen vermogen en de nog af te dragen omzetbelasting (btw). Je hebt wel kennis van zaken nodig om deze overzichten te maken. De meeste zzp’ers kiezen er ook niet voor niets voor om dit uit te besteden aan de boekhouder.

Als zzp’er toch een jaarrekening opstellen

De verplichting bestaat niet, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet aan te raden is. Bij het aanvragen van een hypotheek of een zakelijke lening kan een bank naar een jaarrekening vragen. De boekhouder die ook de verlies- en winstrekening en de balans heeft opgesteld kan relatief eenvoudig ook nog een jaarrekening opstellen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.