Welke arbeidsovereenkomsten kun je kiezen?

Wil je geen vast contract of een nulurencontract aanbieden? Welke opties zijn er nog meer?

Bij het aannemen van nieuw personeel gaan je gedachten uit naar een tijdelijk contract, maar wist je dat er meerdere contractvormen zijn? Welke kies je?

Het aannemen van nieuwe werknemers moet met beleid gebeuren. Een vast contract aanbieden brengt een groot risico met zich mee voor nieuwe medewerkers. Wat als een medewerker toch niet de perfecte kandidaat voor de baan is? Een nulurencontract geven is ook niet slim, want dan kun je er vanuit gaat dat ze hun ogen openhouden voor een andere baan met meer zekerheid. Toch kun je behoefte hebben aan flexibiliteit. Welke contracten kun je tussen kiezen en waarom zou je welke kiezen?

Hieronder tref je een opsomming aan van een aantal mogelijkheden. Wil je advies op maat voor jouw bedrijf? Schakel dan een expert in op het gebied van arbeidsrecht.

Een tijdelijk contract aanbieden

Dit is een arbeidsovereenkomst die eindigt per een vastgelegde datum. Maar let op, je moet de werknemer wel ontslag aanzeggen. Na het bereiken van de einddatum wordt er eigenlijk een nieuw contract aangeboden met weer dezelfde looptijd. Het kan gaan om een contract voor een paar maanden tot wel twee jaren. Je kunt tot drie keer toe iemand een tijdelijk contract geven. Bij de vierde keer, of na een totale duur van drie jaar, ontstaat een arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Of je biedt een min-max contract aan

Een dergelijk contract is vooral aantrekkelijk voor werkgevers die extra handjes nodig hebben, maar niet precies weten voor hoeveel uren in de week. In het contract staat een minimum aantal uren. Deze krijgt de werknemer in ieder geval uitgekeerd. Pas als de werknemer meer werkt betaal je ook het meerdere uit. Deze flexibiliteit kun je maximaal zes maanden van profiteren. 

Je moet de oproepkracht minimaal drie uur loon per oproep betalen. Dus ook als deze maar voor één of twee uur nodig was. Dat geldt alleen indien een van deze situaties zich voordoet:

  • Er is gekozen voor een contract voor minder dan vijftien uur per week en er zijn geen afspraken gemaakt over de werktijden
  • Er is sprake van een oproepovereenkomst.

Kiezen voor een nulurencontract

Als je moeilijk in kunt schatten hoeveel uren in de week je de aangenomen werknemer nodig hebt, kun je kiezen voor een nulurencontract. Zodra het nodig is, kun je de medewerker oproepen. Met een nulurencontract heb je de maximale flexibiliteit, maar ook hierbij geldt weer dat de werknemer wel rechten kan krijgen op een minimaal aantal uren na een half jaar dienstverband.

Werken met een opdrachtovereenkomst

De opdrachtovereenkomst is eigenlijk geen arbeidsovereenkomst. Je huurt iemand in die niet echt bij jou in dienst komt. Jij bent de opdrachtgever. Deze overeenkomst wordt gebruikt bij het inhuren van freelancers. Bij ziekte hoef je niet door te betalen en ook hoef je geen werkgeverslasten af te dragen. Er worden geen vakantiedagen opgebouwd.

Ben je tevreden over de werknemer? Bied een vast contract aan

Een vast contract is een arbeidsovereenkomst zonder een einddatum. Je kunt niet eenvoudig van een werknemer met een vast contract af. Met een dergelijk contract wil je het liefst de werknemer tot de pensioendatum aan jouw onderneming verbinden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.