Zijn geld en sieraden nog veilig in een kluis?

Geld is verzekerd in de inboedelverzekering, maar let op. De dekking is maar beperkt.

Er worden steeds meer kluizen gekocht door particulieren. Op zo’n manier voorkom je dat inbrekers eenvoudig geld en sieraden stelen. Maar is het de oplossing? 

Jouw spullen in huis verzeker je met een inboedelverzekering. Maar toch wil je niet volledig vertrouwen op de inboedelverzekering. Daarom zorg je voor de best mogelijke inbraakbeveiliging. Het liefst berg je waardevolle spullen ook nog op in een kluis. Maar een kluis is echt te kraken hoor. Zeker de varianten die voor een naar verhouding laag bedrag worden verkocht. Je kluis volstoppen met geld kun je beter niet doen. Het brengt namelijk gevaren met zich mee.

Geld en sieraden zijn beperkt meeverzekerd

De inboedelverzekering is niet afgestemd op particulieren die een kluis volstoppen met waardevolle bezittingen. Verzekeraars hebben namelijk in de voorwaarden opgenomen wat ze maximaal uitkeren aan gestolen geld en sieraden. Geld is bijvoorbeeld maar meeverzekerd tot 250 euro of 500 euro en sieraden tot bijvoorbeeld 5.000 euro of 10.000 euro. Verzekeraars bepalen hierin hun eigen beleid. Bij diefstal van een kluis met duizenden euro’s krijg je bijvoorbeeld maar 250 euro uitgekeerd. Zelf voor bank spelen is dus niet slim.

In een kluis geld bewaren heeft ook geen zin

Banken zijn gespecialiseerd in het veilig bewaren van geld. Deze veiligheid kun je niet overtreffen. Het kopen van een kluis is mede populairder geworden doordat de spaarrente bijna op nul staat. Bij een vermogen boven de 50.650 euro per belastingplichtige betaal je belasting over het geld, maar een spaarrente krijg je niet of nauwelijks meer. Dat zijn we niet gewend, dus kan de neiging ontstaan om het geld te verstoppen in een kluis. Ook geld in een kluis moet je als vermogen opgeven bij de Belastingdienst. Anders ben je aan het zwartsparen. Hier kun je een flinke boete voor krijgen. Brand je daar dus niet aan.

Hoe kun je sieraden het beste bewaren?

Sieraden zul je toch ergens moeten opbergen. Je kunt kiezen voor een kluisje bij de bank, maar waarschijnlijk wil je het gewoon thuis goed bewaren. Houd rekening met het maximale bedrag in de inboedelverzekering. Heb je een hoge waarde aan sieraden? Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten bij de verzekeraar. Dit zorgt natuurlijk wel voor een hogere premie, maar het wel verzekerd hebben is belangrijk. Bij diefstal moet je ervan uitgaan dat ze alle sieraden meenemen. Dus bewaren in een kluis verkleint het gevaar, maar een kluis heeft ook nadelen.

Een kluis suggereert dat er wat te halen is

Als inbrekers op een kluis stuiten weten ze dat ze de jackpot hebben, daar gaan ze tenminste vanuit. Je kunt ervan uitgaan dat inbrekers er alles aan doen om de kluis open te krijgen of los te slopen en mee te nemen. Besef dat goed.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.