Heb je een AOV nodig als je partner goed verdient?

Veel zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Helaas vaak niet op basis van de juiste uitgangspunten. Is een AOV niet nodig met een partner met een inkomen?

Bewuste keuze?

Het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan een bewuste keuze zijn, maar het is wel belangrijk om de eventuele gevolgen bij arbeidsongeschiktheid in te zien. Het gevaar is dat je niet meer kunt werken, waardoor het inkomen mogelijk in één keer naar nul zakt. Dit probleem kun je met een financiële buffer opvangen, maar niet als het langdurige arbeidsongeschiktheid betreft. Het nooit weer kunnen werken kun je opvangen met een AOV. Maar hoe zit het als je een partner hebt met een goed inkomen? Heb je in dat geval ook een verzekering nodig?

Kunnen jullie rondkomen van één inkomen?

Voor veel parttime ondernemers speelt het risico van arbeidsongeschiktheid een kleinere rol in vergelijking met fulltime ondernemers. De inkomsten zijn een extraatje en als het inkomen wegvalt, kan het huishouden nog steeds financieel onderhouden worden. Bij een afhankelijkheid van het inkomen als ondernemer kun je de AOV niet achterwege laten, omdat de partner ook een inkomen heeft. De uitgaven zijn vaak afgestemd op de hoogte van het gezamenlijke inkomen. Bij het wegvallen van één inkomen moet er vaak fors gesneden worden in de uitgaven. Dat is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig bij de hypotheek, die vaak de zwaarste maandelijkse last is.

Hoge kosten door arbeidsongeschiktheid

Bij het volledig arbeidsongeschiktheid raken vervallen de inkomsten en daar kunnen juist hoge kosten voor terugkomen. Het huis moet bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk worden of je moet zelfs verhuizen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Je zakt dus sterk in je inkomen en de kosten die je moet maken worden juist hoger. Door deze combinatie kan het inkomen van de partner toch onvoldoende zijn.

Eén op de drie huwelijken strandt

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar je kunt het beste voor de toekomstplanning wel rekening houden met een relatiebreuk. In dat geval heb je een groot probleem. Als arbeidsongeschikte zelfstandige heb je geen inkomen. Bij een relatiebreuk kun je onder voorwaarden recht hebben op een bijstandsuitkering. Jouw ex-partner heeft dan mogelijk wel een alimentatieverplichting, maar omdat jij een bijstandsuitkering hebt gaat de alimentatie vaak rechtstreeks naar de gemeente.

Ook jouw partner kan zijn of haar baan verliezen

Een huishouden draaiende houden op één inkomen is kwetsbaar. Bij het verliezen van dit inkomen ontstaat er een nog groter probleem. Omdat jij arbeidsongeschikt bent kun jij ook niet weer (deels) aan het werk gaan als het je partner niet lukt om weer een baan te vinden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.