Hoe hoog zijn de maandlasten van een huis van een half miljoen?

Door de lage hypotheekrente van dit moment kun je tegen lage maandlasten een huis kopen. Wat kost een huis van 500.000 euro jou aan maandlasten?

Voor het 7e kwartaal op rij stegen de prijzen harder dan in het voorgaande kwartaal. In het 2e kwartaal van 2021 stegen de prijzen nog met 4,4%, in het 3e kwartaal met 6,4%. De kwartaal-op-kwartaal prijsstijging is daarmee aanzienlijk; nog nooit sinds 1995 stegen de prijzen in een kwartaal zo hard. Ten opzichte van het 3e kwartaal 2020 stegen de prijzen met 17,5%.

De gemiddelde woningprijs in Nederland het afgelopen kwartaal gestegen naar 417.000 euro. Dat is 19,2 procent meer dan het jaar ervoor. Om jou een indruk te geven van de maandlasten van het duurdere segment huizen, hebben wij de maandlasten van een huis met een koopsom van 500.000 euro tegen het licht gehouden. Niet alle lasten nemen we hierin mee. De onderhoudskosten laten we bijvoorbeeld buiten beschouwing.

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig voor de aankoop?

Je kunt de koopsom van een huis voor 100 procent financieren. De bijkomende kosten moet je een spaarpotje voor hebben. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting, de advies- en bemiddelingskosten, de taxatiekosten en de notariskosten. Voor de aankoop heb je een bedrag nodig tussen 13.000 en 14.000 euro. De kosten kunnen nog hoger worden door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar en een bouwkundige keuring.
 
Hoe hoog worden de hypotheeklasten?

Tegenwoordig heb je voor nieuwe hypotheken keuze uit twee hypotheekvormen. Voor de berekening gaan we uit van de annuïteitenhypotheek. Je zet de hypotheekrente vast voor 10 jaren tegen 1,4 procent aan hypotheekrente. De bruto maandlast komt uit rond de 1.700. Dit is voor een deel te betalen rente en een deel aflossing. Van de Belastingdienst krijg je nog iets terug. De betaalde hypotheekrente mag je namelijk aftrekken van het inkomen.
 
Houd rekening met de te verzekeren risico’s

Er zijn ook nog extra kosten waar je rekening mee moet houden voor het afdekken van risico’s. Bijvoorbeeld het risico van het overlijden moet verzekerd worden. Je moet namelijk voorkomen dat na jouw overlijden de nabestaanden met een onbetaalbare hypotheeklast achterblijven. Ook het risico van het arbeidsongeschikt raken moet niet onderschat worden. Van deze lasten kan geen geschat bedrag afgegeven worden. De premie voor dergelijke verzekeringen is bijvoorbeeld afhankelijk van de leeftijd, het inkomen en de dagelijkse werkzaamheden. Ze zijn zeer uiteenlopend.
 
Een hoge WOZ-waarde zorgt ook voor hoge heffingen

Een aantal belastingheffingen is afhankelijk van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Een duur huis kopen zorgt dus ook op dit vlak voor hogere lasten. Het gaat om de gemeentelijke onroerendezaakbelasting, maar bijvoorbeeld ook om de afvalstoffenheffing, rioolheffing en het eigenwoninforfait. Vooral de laatste zorgt voor een flinke bijtelling op het inkomen. Het gaat namelijk om een bedrag van 0,50 procent van de WOZ-waarde. Stel, de WOZ-waarde is ook 500.000 euro. De bijtelling bedraagt in dat geval 2.500 euro.

Kortom, het blijft niet bij alleen maar de hypotheeklasten!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.