Welke verzekeringen zijn noodzakelijk bij een nieuwe woning?

Over de noodzaak van het verzekeren van jouw woonhuis kunnen we kort zijn. Deze verzekering kun je echt niet zonder. Er zijn meer nuttige verzekeringen.

Verzekeringen waar wij echt niet zonder kunnen zijn vaak verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de autoverzekering en de zorgverzekering. Het afsluiten van woonverzekeringen is niet verplicht, maar je kunt er eigenlijk ook niet zonder. Dat blijkt bij een omvangrijke schade. Voorkom problemen en zorg voor de juiste verzekeringen. De meest noodzakelijke verzekeringen lichten wij toe.

Vergeet de opstalverzekering niet

De overdracht van een koophuis op de kopers gebeurt bij de notaris. Voordat het zover is moet er al het nodige geregeld zijn. Het koopbedrag moet bij de notaris klaar staan, maar wist jij dat de hypotheekbank een opstalverzekering verplicht stelt? Bij een heftige brand kan jouw huis binnen een paar minuten tot de grond toe afbranden. De opstalverzekering vergoedt in dat geval de kosten van herstel of voor het herbouwen. Zonder deze verzekering heb je een probleem. Je moet zorgen voor onderdak en de hypotheek moet nog steeds afbetaald worden. Een onmogelijke opdracht.

Is de hypotheek nog betaalbaar bij het overlijden van je partner?

De meeste huiseigenaren hebben een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek gekoppeld, maar het is niet altijd verplicht. Het feit dat de verplichting niet meer bestaat, wil nog niet zeggen dat je deze verzekering niet nodig hebt. Bij het overlijden van één van de huiseigenaren moeten de achterblijvers niet met financiële problemen blijven zitten. Dat gevaar dreigt als er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Laat de hypotheekadviseur narekenen of de maandlasten ook nog dragelijk zijn bij overlijden van één van de huiseigenaren. Is dat niet het geval? Sluit dan alsnog een overlijdensrisicoverzekering af. Deze hoef je dan niet te koppelen aan de hypotheek.

Verzeker je inboedel tegen dreigende gevaren

Door brand kun je ook alles in jouw huis verliezen. Alles wat niet vastgenageld zit aan het huis verzeker je met de inboedelverzekering. De kans op een uitslaande brand is klein, maar toch kun je het risico beter verzekerd hebben. De dekking van de inboedelverzekering gaat verder dan alleen brand. Ook schade door bijvoorbeeld inbraak, storm en blikseminslag is verzekerd.

Toch ook maar een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar cijfer deze verzekering niet weg. Bij een geschil met een instantie of een lastige buurman kun je de eventuele hoge juridische kosten neerleggen bij de verzekeraar. Sluit deze verzekering niet af als er al een geschil is. De rechtsbijstandsverzekering biedt geen dekking tegen bestaande geschillen. De verzekering afsluiten omdat er verborgen gebreken aan het huis zitten gaat niet werken. Je kunt een brandend huis immers ook niet meer verzekeren.

Zorg voor de juiste verzekeringen om te voorkomen dat je bij schade zelf staat voor hoge lasten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-08-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.