Soms kan trouwen verstandiger zijn dan samenwonen

Iedereen die ongehuwd is en een kind verwacht, heeft het weleens gehoord: 'Dit is toch een goed moment om eindelijk te gaan trouwen?'  Willen deze mensen vooral worden uitgenodigd voor een leuke bruiloft, of hebben ze ook een punt?

"Eigenlijk wel. Vooral als één in het stel overlijdt maakt het uit", zegt Mariëtte van Kreij, notaris en expert familierecht. "Partners die trouwen worden automatisch elkaars erfgenamen. Maar als je niet wil trouwen en je wil toch problemen voorkomen, dan moet je een hoop dingen nabootsen met een testament in combinatie met een samenlevingscontract."

Schoonouders krijgen de helft als je niets doet
Dat nabootsen kan handig zijn wanneer je niet het risico wil lopen om in vervelende situaties terecht te komen als jullie uit elkaar gaan of als je partner komt te overlijden. trouwen of geregistreerd samenwonen?

Maar wat is eigenlijk het ergste dat er zou kunnen gebeuren, als je als stel helemaal geen papieren hebt geregeld? Een voorbeeld:

Fleur Kroonbergs, financieel planner:
"Stel, je bent een man, niet getrouwd en je krijgt een kind samen met je vriendin. Als zij overlijdt gaat het vermogen van jouw vriendin erfrechtelijk niet naar jou maar gewoon naar jouw kind."
Maar wat is daarvan dan het probleem?
"Heb je dan niets geregeld, dan is de kans groot, dat jouw schoonouders het beheer van dat stuk vermogen moeten gaan overnemen. Want zo werkt het erfrecht nu eenmaal. En in een dergelijke situatie ben je dus volledig afhankelijk van jouw schoonouders, waar het gaat om het deel van het vermogen dat voorheen van jouw vriendin was. " 

En heb je samen (nog) geen kinderen, dan kan de situatie na overlijden van jouw vriendin nóg vervelender uitpakken, want dan erven jouw schoonouders zelfs standaard het volledige vermogen van jouw vriendin. 

Wat knap lastig kan zijn indien er bijvoorbeeld een eigen woning is. Formeel zul je dan jouw schoonouders eigenlijk overal bij moeten betrekken. 

Trouwen is het gemakkelijkst
Bovengenoemde situaties zijn in één klap verdwenen als je getrouwd bent. Want dan zijn jullie over en weer automatisch elkaars erfgenamen. 
Maar ook met alleen een samenlevingscontract zonder testament kom je al een heel eind. Want in een samenlevingscontract kun je via een zgn. 'verblijvingsbeding' regelen, dat de langstlevende alles krijgt dat jullie samen hebben gekocht, mocht de ene overlijden. Dan heb je dat alvast geregeld.

Maar trouwen is dus echt het makkelijkst.
En wil je om de een of andere reden toch niet trouwen? Denk dan minimaal aan een geregistreerd partnerschap. De juridische en fiscale gevolgen ervan zijn identiek aan die van het trouwen. (het is vooral als een stel uit elkaar gaat dat de procedures verschillen). En net zoals bij trouwen kun je een geregistreerd partnerschap geheel gratis regelen bij de gemeente.

Alternatieven zijn vaak complexer dan trouwen
En als je niet wil trouwen maar ook geen geregistreerd partnerschap wil, dan blijft de optie van samenlevingscontract met een testament over, mocht je familierechtelijke verrassingen willen voorkomen in de toekomst. En voor die combinatie moet je echt even langs de notaris. 
Dat is natuurlijk niet gratis. Maar je voorkomt er een hoop ellende mee. 
Of toch maar trouwen?


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.