Overlijdensrisicoverzekering - Wat is de toegevoegde waarde?

Bij overlijden wordt de uitvaartverzekering aangesproken voor de uitvaartkosten, maar deze verzekering is vaak niet voldoende. Het gezin moet namelijk ook nog goed verzorgd achterblijven.

Na het overlijden van een gezinslid is het leed niet te overzien. Het leed moet niet groter worden doordat er ook nog financiële zorgen bij komen. Het overlijden van je partner zal altijd een financieel gat achterlaten. Dit kun je opvangen met een overlijdensrisicoverzekering. Deze zit in de meeste gevallen al in de hypotheek verwerkt, maar de uitkering is vaak onvoldoende om het gezin in financieel opzicht weer op gang te helpen.

Wanneer keert een overlijdensrisicoverzekering uit?

Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde voordat de einddatum van de verzekering bereikt is. Deze verzekering kent altijd een eindleeftijd. De verzekeraars hanteren maximale leeftijden van bijvoorbeeld 75 of 80 jaar. Bij het in leven zijn op de einddatum wordt er niets uitgekeerd en vervalt de verzekering. Omdat de verzekering niet zeker tot uitkering komt, is de premie laag als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de uitvaartverzekering.

Wat wordt er uitgekeerd bij overlijden?

Je kunt zelf het verzekerd bedrag bepalen. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld wordt aan de hypotheek, stelt de bank vaak eisen aan de minimale hoogte van het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering. In andere gevallen bepaal je het zelf. Het is wel verstandig om de hoogte van het verzekerd bedrag goed in te schatten. Dit doe je door te bepalen wat de nabestaanden de komende jaren aan geld nodig hebben om het leven weer op de rit te krijgen. Het streven is natuurlijk ook om ervoor te zorgen dat het gezin wel in de huidige woning kan blijven wonen.

Binnen een gezin is de overlijdensrisicoverzekering onmisbaar

Bij het overlijden van een partner is een deel van de financiële basis onder het gezin weggevallen. Emotioneel is het overlijden al zeer zwaar. Zonder een overlijdensrisicoverzekering moeten er direct na het overlijden maatregelen worden getroffen. De uitgaven zijn namelijk vaak gebaseerd op een dubbel inkomen. Door het overlijden zijn de vaste lasten mogelijk niet meer te dragen voor de achterblijvers. Dat geldt vooral voor een gezin in een huurhuis. Gezinnen met een koophuis hebben nog het voordeel dat een deel van de hypotheek wordt afbetaald met de aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-05-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.