Een lagere hypotheekrente door de gestegen huizenprijzen?

Door de sterk gestegen huizenprijzen lopen banken minder risico’s met hypotheken. Je kunt recht hebben op een lagere hypotheekrente. Hoe verlaag je de hypotheekrente?

Een huis is in de afgelopen jaren een goede investering gebleken. Jaren achter elkaar blijkt uit verschillende data dat de huizenprijzen een grote groei hebben doorgemaakt. Goed nieuws voor huizenbezitters dus. Huiseigenaren kunnen ook nog op een andere manier hiervan profiteren. Geldverstrekkers verwerken vaak een risico-opslag in de hypotheekrente om het risico dat ze lopen in te dekken, maar door de sterke stijging van de huizenprijzen en door aflossingen is een risico-opslag mogelijk niet meer terecht.

Om dit risico in te dekken, kunnen geldverstrekkers een risico-opslag bij de hypotheekrente optellen.​

 

Wanneer berekenen geldverstrekkers een risico-opslag?

Bij het kopen van een huis maakt de geldverstrekker een inschatting van het risico. Hoe groot is de kans dat het uitgeleende bedrag niet weer volledig wordt terugbetaald? Het huis dient als onderpand voor de lening. Als het de huiseigenaar niet lukt om de maandlasten op te brengen, kan de geldverstrekker het huis verkopen om zo het uitgeleende bedrag weer terug te halen. Met een hypotheekschuld van 100.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 euro, loopt de geldverstrekker weinig risico. Het wordt een ander verhaal bij een hypotheekschuld van 250.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 euro. Om dit risico in te dekken, kunnen geldverstrekkers een risico-opslag bij de hypotheekrente optellen.

Het risico wordt kleiner door aflossingen en waardestijgingen

Na het afsluiten van de hypotheek wordt het risico voor de geldverstrekker steeds kleiner door aflossingen. In tijden met stijgende huizenprijzen lopen geldverstrekkers ook steeds minder risico dat ze het uitgeleende bedrag niet weer terug krijgen. Een logisch gevolg is het laten vervallen van de risico-opslag, maar dat gaat vaak niet automatisch. Ook niet iedereen kan aanspraak maken op een renteverlaging.

Heb je een risico-opslag in de hypotheek?

Waarschijnlijk wel, behalve als je een hypotheek met NHG hebt. In NHG-hypotheken zit bijna nooit een risico-opslag omdat geldverstrekkers met deze hypotheken minder risico’s lopen. De NHG is namelijk een vangnet als je door bepaalde omstandigheden niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. In hypotheken zonder NHG zit meestal wel een risico-opslag. Dat kan anders zijn als je een groot deel van de koopsom van het huis met eigen geld hebt betaald.

Hoeveel is de risico-opslag?

Het verschilt per geldverstrekker, maar het kan ongeveer oplopen tot 0,5 procent bovenop de basisrente.

Hoe kun je het verwijderen?

Dat verschilt ook weer per geldverstrekker. Soms is het ook gewoon niet mogelijk. Ga in ieder geval het gesprek aan met je hypotheekadviseur over de mogelijkheden. Kijk dan ook gelijk of het oversluiten van de hypotheek nog meer voordelen biedt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-07-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.