Rentes stijgen – Gaat het sparen weer iets opleveren?

De hypotheekrentes zijn al sterk aan het stijgen. Gaat het sparen op korte termijn ook weer serieus geld opleveren, of blijft de spaarrente laag?

Voor huizenkopers en oversluiters van hypotheken lijken de gouden tijden voorbij. De hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Nog steeds zijn de hypotheekrentes laag, maar de rentes in de langere rentevast periodes zijn al met tiende procentpunten verhoogd. Het sparen levert al jaren niets meer op, dus een stijgende rente lijkt positief voor het spaargeld. Helaas hebben banken nog geen renteverhogingen doorgevoerd.

Over een spaarsaldo van 1.000 euro krijg je per jaar dan een rentevergoeding van 10 cent.​

 

De spaarrente is bijna nul

In de maanden april en mei hebben spaarbanken alleen maar renteverlagingen doorgevoerd. De hoogste rente op spaarrekeningen zonder voorwaarden bedraagt 0,2 procent. Er zijn al meerdere spaarrekeningen met 0 procent rente, en andere banken willen spaarders toch nog een beetje een goed gevoel geven. Dus houden ze een spaarrente van 0,01 procent aan. Over een spaarsaldo van 1.000 euro krijg je per jaar dan een rentevergoeding van 10 cent. Met andere woorden, ook deze rentes zijn gelijk te stellen met nul.

Je kunt iets meer rente krijgen op een deposito

Een spaarrente boven de 1 procent is nog mogelijk, maar dan moet je jouw spaargeld voor een bepaald aantal jaren vastzetten. Bij een bepaalde buitenlandse bank kun je 1 procent spaarrente krijgen als je kiest voor een deposito voor een periode van 5 jaar. Je bent je geld dus 5 jaar kwijt en per jaar krijg je nog steeds maar een vergoeding van 1 procent. Maar de meeste banken geven ook op een deposito met een langere looptijd maar een zeer beperkte vergoeding. Je krijgt bijvoorbeeld 0,35 procent rente als je kiest voor een deposito voor een periode van 10 jaar.

Wat zijn de verwachtingen?

Al sinds 2011 is de Europese Centrale Bank (ECB) geld in de economie aan het pompen. Hierdoor kunnen banken goedkoop aan geld komen. Dat maakt ons spaargeld voor banken minder interessant. Als reactie op de coronacrisis heeft de ECB een verdere renteverlaging aangekondigd. De verwachting is dus niet dat de spaarrentes sterk gaan stijgen de komende maanden. Toch kunnen de spaarrentes wel weer sterk stijgen op langere termijn. Banken hebben de komende jaren waarschijnlijk behoefte aan geld, om het vervolgens weer uit te lenen aan bijvoorbeeld bedrijven. Zodra de ECB het rondpompen van geld afzwakt, hebben banken weer behoefte aan ons spaargeld.

Heb dus ook de komende maanden niet de illusie dat sparen weer interessant wordt. Je moet spaargeld achter de hand houden, maar het gaat geen rendement opleveren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-05-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.